Att träna är viktigt – inte bara för det fysiska 

Att träna är viktigt – inte bara för det fysiska 

Det är viktigt att träna, det vet de flesta. Att träna sina muskler och sin kondition gör att vi orkar mer och att kroppen håller i fler år. Men det finns andra positiva aspekter som många inte känner till. Det är nämligen väldigt bra för det psykiska måendet också. 

Ingen har väl kunnat missa att träning gör gott för den fysiska sidan av kroppen. Man springer, lyfter vikter, dansar, tränar i grupp med målet att musklerna ska bli starkare. Att man ska bli mer uthållig och att konditionen ska förbättras. En starkare kropp orkar mer och dessutom kommer den med stor sannolikhet må bättre när vi blir äldre. 

Det finns många sätt att träna på och varje sätt har sina fördelar. Man tränar olika aspekter och det är viktigt att variera sin träning för att alla delar av ens fysik ska bli utmanad och bli starkare. Vad många inte känner till är att träning även har andra fördelar än de rent fysiska. 

Träning har väldigt positiva effekter på den psykiska delen av människan också. Samtidigt är det viktigt att ta hand om andra delar av kroppen också. På nordic-wellness.dk hittar man bland annat massagepistoler. Det är en pistolformad, sladdlös apparat som man håller mot en ömmande eller stel muskel.  

Apparaten har olika munstycken som man sätter på beroende på vilken slags massage man vill ha. Ska den vara djup och på en viss punkt, då är det ett munstycke som gäller. Mer generell? Då är det ett annat. 

Mycket att välja mellan 

Det är viktigt att ta hand om sig själv. Det psykiska välbefinnandet främjas alltså av träning, precis som den fysiska delen av kroppen. Man har kunnat se att olika hormoner frigörs vid fysiskträning som har goda effekter på det psykiska måendet. Det är inte ovanligt att läkare och psykiatriker skriver ut medicin mot exempelvis nedstämdhet, men att de samtidigt kombinerar detta med råd om ökad fysisk aktivitet. 

Sömnen påverkas 

Ett annat område som den fysiska träningen har goda effekter på är sömnen. Att ta ut sig både fysiskt och psykiskt garanterar i stort sett en god natts sömn. Om man tänker efter och analyserar sitt sömnmönster så är chansen stor att de nätter man sovit dåligt har föregåtts av en fysiskt inaktiv dag. 

En trött kropp gör att man somnar snabbare och dessutom sover godare. Sömnen är väldigt viktig för vårt mående, oavsett om det är det fysiska eller psykiska måendet man talar om. Man kan ju bara se till hur man själv presterar de dagarna man sovit dåligt. Man känner sig tung både i kropp och sinne. Man har inte den uthållighet man brukar ha när man sovit gott. 

Vad vi kan konstatera att fysisk träning påverkar de flesta områden i livet och att man mår bättre efter att ha tränat sin kropp. Både den fysiska och psykiska delen av en främjas och sömnen blir bättre. Sömnen är som sagt otroligt viktig för hur vi fungerar dagen efter.